bhg.skip_to_content.title
bhg.common.brussels_region_homepage

Expats, welkom in Brussel

U gaat naar België verhuizen en zich in het Brussels Gewest vestigen? Brussel is een internationale stad, waar u wellicht uw draai kunt vinden. Sommigen zeggen dat u Brussel eerst moet leren kennen vooraleer u de hoofdstad kunt appreciëren. Maar met een beetje nieuwsgierigheid en een gezonde dosis geduld vindt u dat het een aangename plek is om te komen wonen en werken.

Een internationale meertalige stad

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een smeltkroes van verschillende culturen. Het Gewest zelf is tweetalig Frans en Nederlands, maar daarnaast kunt u op veel plaatsen ook met Engels terecht. Er zijn verschillende buitenlandse gemeenschappen, die aangetrokken worden door de verschillende internationale instellingen en bedrijven die in Brussel zijn neergestreken. Dat heeft tot gevolg dat u ook een grote keuze hebt aan buitenlandse producten, media, scholen, cultuur, enz.

Op de website van de Belgische diplomatie vindt u informatie over de documenten die u nodig hebt om naar België te komen.

In Brussel werken

Om in België te werken moeten niet-Europese onderdanen over een toelating tot arbeid (gecombineerde vergunning of arbeidskaart)bhg.common.external_link_warning beschikken om als loontrekkenden te werken en over een beroepskaartbhg.common.external_link_warning beschikken als ze zelfstandige activiteiten willen uitoefenen. Er zijn veel internationale bedrijven in België en tewerkstellingsagentschappen die zich speciaal richten op expats. Meer informatie vindt u in de rubriek ‘Werkgelegenheidbhg.common.blank_link_warningbhg.common.external_link_warning’ van deze site.
Als u in een Belgisch bedrijf wilt werken, hebt u waarschijnlijk Frans en/of Nederlands nodig. Verschillende organisaties en talenscholen bieden talencursussen aan.

U moet zich inschrijven bij een ziekenfonds om (na een wachtperiode) recht te hebben op de terugbetaling van medische kosten. Uw bijdragen aan de Belgische sociale zekerheid en de belastingen wordt meestal geregeld door uw werkgever. U kunt op de site van www.socialezekerheid.bebhg.common.external_link_warning kijken waar u recht op hebt als u in België komt werken.

De praktische kant

Er zijn verschillende websites en agentschappen die u kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe thuis in Brussel. De huurcontracten voor appartementen en huizen zijn standaard voor een periode van 3-6-9 jaar. Vraag indien nodig bij uw lokaal politiekantoor een gereserveerde parkeerplaats aan voor uw huis voor de verhuiswagen.

U moet zich binnen de acht dagen na aankomst in België inschrijven bij de gemeente van uw woonplaats en uw verblijfskaart aanvragen (pasfoto’s niet vergeten). Plaats uw naam op de deurbel en brievenbus, want de lokale politie komt kijken of u er echt woont. Na een paar maanden nodigt het gemeentebestuur u uit om uw Belgische verblijfsvergunning af te halen.

Coming2Belgiumbhg.common.external_link_warning is een website voor personen die zich in BelgÎe wensen te vestigen. Deze site geeft informatie over hun rechten op sociale zekerheid.

Voor elk wat wils

Het cultuur- en vrijetijdsaanbod in het Brusselse Gewest is enorm. Op de vrije tijd pagina’sbhg.common.blank_link_warningbhg.common.external_link_warning van deze site kunt u een kleine greep uit het aanbod ontdekken (musea, films in originele (en Franse) versie, concerten, noem maar op). Als u in contact wilt blijven met uw thuiscultuur kunt u eventueel terecht in het cultureel centrum van uw land, of als u net in contact wilt komen met de lokale bevolking, dan kunt u aan lokale culturele activiteiten of sportactiviteiten deelnemen.

Onderwijs en vorming

Het Belgische schoolsysteembhg.common.blank_link_warningbhg.common.external_link_warning is divers en flexibel. U hebt de keuze tussen verschillende officiële netwerken (katholiek of gemeenschapsonderwijs) en privéscholen (niet gesubsidieerd), maar ook tussen verschillende onderwijsmethoden (standaard, Freinet, Montessori, enz.). Het officieel onderwijs is in principe gratis (behalve de aankoop van boeken) tot en met het secundair onderwijs (in België is er leerplicht tot 18 jaar). Gelinkt aan de internationale instellingen in Brussel zijn er ook een aantal internationale scholen. Verder is er een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand aanbod aan hoger onderwijs en academische en buitenschoolse opleidingen.

Expat Welcome Desk

De Expat Welcome Desk van de gewestelijke Commissaris voor Europa en de Internationale Organisaties. is een gratis en onafhankelijke openbare dienst die administratieve ondersteuning biedt aan mensen die in het Brussels Gewest komen wonen in het kader van hun activiteiten voor Europese en internationale organisaties.

Expats in Brussels (FR/EN) is een praktische gids om zich in Brussel te vestigen en te leven.

logo de commissioner